Gezinnen
De SGP-ChristenUnie ziet gezinnen als hoekstenen van onze samenleving. Het gezin is een kleine samenleving in zichzelf. Als het goed is, is er binnen een gezin sprake van een veilige plek voor de overdracht van waardevolle normen en persoonlijke groei van de gezinsleden. Als gezinnen floreren, bloeien mannen, vrouwen en kinderen op.
De SGP-ChristenUnie staat voor een positief gezinsbeleid. Gezinnen staan onder druk en daarom wil de SGP-ChristenUnie zich inzetten voor het gezin en voor stabiele relaties. Hoewel dit natuurlijk allereerst en allermeest persoonlijke kwesties zijn, zien wij een rol voor de gemeente bijvoorbeeld in het aanbieden van ondersteuning om echtscheidingen te voorkomen. (V)echtscheidingen geven veel verdriet en spanningen en geven heel regelmatig aanleiding tot problemen bij de kinderen in de vorm van jeugdhulp. Daarnaast dragen de vele scheidingen bij aan het vergroten van de woningnood. De SGP-ChristenUnie wil de druk op gezinnen verminderen. Daarbij denken we aan maatschappelijke druk om als beide ouders zoveel mogelijk te gaan werken en daaraan gekoppelde financiële druk.
De SGP-ChristenUnie spant zich concreet in voor de volgende punten:
- Goede en laagdrempelige ondersteuning van ouders bij opvoedvraagstukken met oog voor (levensbeschouwelijke) verschillen
- Een relatieloket wat zich richt op het behouden en versterken van huwelijken in plaats van het helpen beëindigen daarvan. Positieve ondersteuning kan bijdragen aan stabielere en duurzamere relaties.
- Een eerlijke verdeling van lasten waarbij gezinnen niet onevenredig zwaar hoeven bij te dragen
- Een hogere waardering van ‘tijd voor anderen’. De maatschappelijke focus ligt op maximale arbeidsparticipatie terwijl het voor gezinnen en de hele maatschappij zo belangrijk is om tijd te hebben voor kinderen, ouders, naasten en zwakkeren. Gezinnen moeten zelf de keuze kunnen maken over de verdeling van hun tijd tussen werk, gezin en andere belangrijke dingen. Wat de SGP-ChristenUnie betreft mag er geen (financiële) druk zijn richting ouders om de opvoeding steeds meer uit te besteden.
- Alleenstaande ouders met jonge kinderen zouden helemaal vrijgesteld moeten worden van sollicitatieplicht. Hun bijdrage aan de vorming van hun kinderen is van grote maatschappelijke betekenis.
- Gezinsvriendelijke woningen en woonwijken met veel ruimte en groen.
- Goede nieuwe schoolgebouwen voor de jongste kinderen. Dat betekent met een gezond, prettig en inspirerend schoolklimaat. Waar kinderen spelen, leren en ontmoeten fijn kunnen combineren.
- Gezinnen hebben met zo min mogelijk verschillende hulpverleners voor alle zorg te maken als zij dat nodig hebben.
- Laagdrempelige jeugdhulp in samenwerking met de basisscholen. De eerste gesprekken vinden daarbij bij voorkeur gewoon op de scholen plaats.
Speerpunten:
- Laagdrempelige ondersteuning in de opvoeding
- Een relatieloket voor behoud van stabiele huwelijken, eerste hulp bij relatieproblemen.
- Gezinsvriendelijke verdeling van lasten
- Meer waardering van ‘tijd voor anderen’
- Geen sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met jonge kinderen
- Laagdrempelige jeugdhulpen samen met scholen
- Gezinsvriendelijke woningen en wijken.
- Zo min mogelijk wisseling van hulpverleners per gezin
- Goede schoolgebouwen, daar leer je van!