Werk en inkomen
Een sterke lokale economie is belangrijk om een sociale arbeidsmarkt met werk voor onze inwoners te creëren. Daarom verwachten wij van onze lokale bedrijven dat zij hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Iedereen die wil werken, moet daar bij worden geholpen. Juist ook als een beperking dit extra lastig maakt. De SGP-ChristenUnie wil dat werkgevers worden ontzorgd bij het in dienst nemen van mensen met een beperking.
Het is op lokaal niveau belangrijk om taken gelijk te waarderen. Niet alleen betaald werk is waardevol. De SGP-ChristenUnie vindt zorg, ondersteuning en vrijwilligerswerk even nuttige maatschappelijke bijdragen. Deze moeten daarom gestimuleerd en gewaardeerd worden.
Mensen met een laag inkomen worden ook wel minima genoemd. Voor de SGP-ChristenUnie zegt deze term alleen iets over hun inkomen. Het zijn mensen die heel vaak buiten hun schuld in een moeilijke situatie terecht zijn gekomen. Zij krijgen niet veel inkomen maar verdienen de steun van de overheid wat de SGP-ChristenUnie betreft. Het beste wat we voor hen kunnen doen is het zorgen voor voldoende werkgelegenheid. Want werk zorgt voor een inkomen en een sociale structuur. Dat is het beste voor degene die nog kunnen werken. Als dat niet (meer) kan dan staat de SGP-ChristenUnie voor een ruimhartig minimabeleid, waarbij we met name willen voorkomen dat kinderen in onaanvaardbare armoede moeten opgroeien.
De SGP-ChristenUnie spant zich concreet in voor de volgende punten:
- Een grotere waardering voor onbetaald werk zoals vrijwilligerswerk en mantelzorg;
- Voldoende werkgelegenheid voor alle opleidingsniveaus;
- Een ruim aanbod van stageplaatsen als toeleiding naar werk
- Samenwerking met de sociale dienst, Drechtwerk en UWV bij het vervullen van vacatures. Eén benadering van werkgevers is daarbij belangrijk. Werkgevers moeten bij het in dienst nemen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden ontzorgd.
- Een goed lokaal of regionaal onderwijsaanbod dat aansluit op de arbeidsmarkt; een leven lang leren is belangrijk om ons menselijk kapitaal goed te benutten.
- Een netwerk van schuldhulpmaatjes en schuldhulpverlening om mensen uit de schuldenproblematiek te houden of te helpen.
- Vroegsignalering van schuldenproblematiek in samenwerking met onder andere het Interkerkelijk Diaconaal Beraad.
- Een ruimhartig minimabeleid wat stimulerend werkt en beschermt tegen armoede.
Speerpunten:
- Vrijstelling van sollicitatieplicht voor alleengaanden met jonge kinderen of mensen met een zieke partner.
- Hogere waardering onbetaald werk
- Ontzorgen werkgevers bij in dienst nemen medewerkers met afstand tot arbeidsmarkt
- Versterking onderwijsaanbod in onze regio.
- Voldoende stageplaatsen op weg naar werk
- Schuldhulpaanbod als vangnet maar niet als hangmat
- Maximaal inspannen voor minima.